Volledige gebitsprothese

Volledige boven- en/of onder prothese (kunstgebit)
De gemiddelde levensduur van een kunstgebit is 6 tot 8 jaar. Als gevolg van het voortschrijdende slinken van de beide kaakhelften zit zowel het boven als ondergebit op den duur te los. Dit gaat vaak gepaard met functionele klachten zoals, pijn in de mond, slecht kunnen kauwen en zelfs problemen met de spijsvertering.

Implantaat gedragen gebitsprotheses (klikgebit)
Is uw onderkaak geslonken? Last van een loszittend of pijnlijk kunstgebit? Dit is niet meer nodig, het klikgebit is hiervoor de oplossing. Een klikvaste oplossing wat u zelfvertrouwen en draagcomfort biedt.

Een implantaat is een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen hebben gestaan. Niet voor iedere tand wordt een implantaat geplaatst. Het volstaat om voor het dragen van uw kunstgebit slechts 2 of 4 implantaten te plaatsen. Een implantaat is gemaakt van materialen die niet door het lichaam worden afgestoten. De implantaat heeft een doorsnee van ongeveer vier millimeter en is tien tot zestien millimeter lang. Een implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst en biedt houvast aan het uiteindelijke kunstgebit.

Wij werken voor een implantaat gedragen gebitsprothese (klikgebit) nauw samen met een tandarts-implantoloog. Na beoordeling van uw mond en het bespreken van het te volgen behandelplan verwijzen wij u door naar de tandarts-implantoloog.

Als u geïmplanteerd bent komt u terug bij ons in de praktijk voor de vervaardiging van uw kunstgebit op implantaten (klikgebit). Een klikgebit, de klikvaste oplossing wat u zelfvertrouwen en draagcomfort biedt.


Immediaatprothese 

Een immediaatprothese ofwel uw eerste gebitsprothese. Nadat de tandarts/kaakchirurg heeft besloten uw laatste tanden en kiezen te trekken verwijst hij u terug naar ons voor het vervaardigen van uw eerste kunstgebit (Immediaatprothese).

Voordat uw tandarts/kaakchirurg uw laatste tanden trekt, komt u bij ons in de praktijk en maken wij afdrukken van uw kaken. Deze afdruk fungeert als basis voor het vervaardigen van uw kunstgebit. Bij het vervaardigen van uw kunstgebit houden wij rekening met uw wensen zoals de kleur, de stand en vorm van uw tanden.

Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen meestal drie maanden zonder tanden. Dit kan tegenwoordig nog steeds, echter maatschappelijk is dit vaak niet wenselijk. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk, na het trekken van de laatste tanden en kiezen, in de mond geplaatst. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over de verse wonden. Maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband op de wonden zit. De dag na trekken komt u bij ons terug in de praktijk voor nazorg.

Vergoedingen
De kosten voor een volledige boven- en/of onderprothese worden voor 75% vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Heeft u een aanvullende verzekering, wij kijken graag samen met u naar de uw polisvoorwaarden voor mogelijk extra vergoedingen van de 25% eigen bijdrage.


Partiële prothese 

In onze praktijk zijn wij tevens gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van partiële gebitsprothesen. U heeft hierin de keuze uit de kunststof plaatprothese (plaatje)of een frameprothese.

De kunststof plaatprothese (plaatje)
Indicatie:

1. Als de resterende eigen tanden en kiezen niet meer voor duurzame restauratie in aanmerking komen
2. Als noodvoorziening
3. Voorloper van de volledige prothese
4. Wanneer er financiële bezwaren kleven aan het maken van een brug of een frameprothese.
De kunststof plaatprothese wordt volledig van kunststof gemaakt. Er wordt altijd naar gestreefd dat de kunsttanden dezelfde kleur hebben als uw eigen tanden. Wanneer het houvast van de kunststof plaatprothese tegenvalt dan kan deze uitgevoerd worden met twee of meer gebogen ankers (haakjes) rond bestaande tanden zodat deze de plaatprothese meer retentie geven.

De frameprothese
Indicatie:

1. Als er enkele voortanden, kiezen of een combinatie hiervan ontbreken
2. Als lange termijn oplossing
3. Als de resterende tanden voldoende sterk zijn om deze constructie te dragen
4. Wanneer het vervaardigen van een brug niet mogelijk is
De frameprothese bestaat uit een metalen frame waaraan zadels met kunstelementen vastzitten. Het frame wordt van een sterke chroomkobalt legering of van gegoten titanium.
Voor het vervaardigen van de partiële prothese werken wij veelal samen met uw tandarts.

Rebase (opvullen)
De conditie van uw kaak veranderd waardoor de pasvorm van uw kunstgebit ook veranderd. Er komt ruimte tussen uw kunstgebit en uw kaak. Hierdoor drukt het kunstgebit niet meer gelijkmatig op de kaak, gevolg hiervan kan zijn pijn, loszittende prothese en breuk. Wacht niet te lang en maak een afspraak. Wij brengen, aan de binnenzijde van de gebitsprothese, een “voering” waardoor uw kunstgebit weer goed aansluit op het tandvlees en niet meer los zit. De kosten voor een rebasing (opvullen) worden, bij een volledige boven- en/of onderprothese, voor 100% vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Reparatie
Heeft u een reparatie? Tandje eruit, scheur of is uw kunstgebit gebroken, wij repareren uw gebitsprothese gedurende werkdagen dezelfde dag. Heeft u in het weekend een reparatie, belt u ons gerust en wij kijken met u naar oplossing. De kosten voor een reparatie aan volledige boven- en/of onderprothese wordt voor 100% vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Gratis nazorg, advies en controle

Jaarlijke controle
Het is belangrijk om uw gebitsprothese en implantaten te controleren op oa slijtage en pasvorm. Bovendien is het verstandig om de conditie van uw kaken te controleren. Het slinken van uw kaak gaat heel ongemerkt waardoor uw prothese zonder dat u het merkt niet meer passend is. Wij nodigen u jaarlijks uit voor een gratis controle. 

Advies
Heeft u last van een loszittende gebitsprothese, regelmatig breuk of een tandje uit uw kunstgebit of pijnklachten, maak een afspraak in onze praktijk Eersel of Eindhoven voor een vrijblijvend advies.

Nazorg
Na het plaatsen van uw gebitsprothese volgt een nacontrole. Na het plaatsen van een immediaatprothese volgen diverse nacontroles, om het verloop van slinken van de kaken in de gaten te houden. Indien nodig wordt de prothese tijdig aangepast.