Onderhoud van de gebitsprothese

Onderhoud van de gebitsprothese

Als u eenmaal een kunstgebit hebt, bent u niet voor de rest van uw leven klaar. Een gebitsprothese moet goed onderhouden worden en zo nu en dan aangepast of vervangen.

Wennen aan nieuwe gebitsprothese

Het duurt gemiddeld 4 tot 6 weken om te wennen aan een nieuwe gebitsprothese. Door de veranderde vorm van een gebit of kaak kan een nieuw kunstgebit in het begin soms wat ongemakken geven. Zoals moeilijk kauwen en praten, gevoel van een volle mond, gevoeligheid van de kaakgewrichten of tandvlees en slissen.

Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen

Een kunstgebit moet een juiste pasvorm hebben waardoor deze goed in de mond blijft zitten. Gebruik kleefpasta's is uitsluitend als noodoplossing bedoeld. Uw kaken slinken ongemerkt en na verloop van tijd kan de gebitsprothese (te) los gaan zitten. Wij kunnen in onze praktijk zorgen voor een structurele oplossing.

Uw kunstgebit schoonmaken

U kunt beter niet uw kunstgebit schoonmaken met tandpasta. Tandpasta is licht schurend en zou microscopisch gezien krasjes kunnen maken. In deze krasjes hebben de bacteriën meer houvast en groeien dus makkelijker aan. U kunt het beste uw kunstgebit schoonmaken met een speciale kunstgebit reiniger, zoals van Corega of Ecosym, die zacht genoeg is om het kunsthars niet te beschadigen. Het handigst is hiervoor een protheseborstel te gebruiken. Naast het mechanisch reinigen met een borstel is het ook goed om uw prothese minimaal eenmaal per week te weken met een protheseschoonmaakmiddel. Gebruik nooit een bleekmiddel (chloor), dit tast het kunsthars ernstig aan.

Reinigen van de mond

Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust. Het beste is om uw mond, boven- en onderkaak, inclusief het verhemelte, 's avonds voor het slapen gaan te poetsen met een zachte tandenborstel. Dit kunt u doen met tandpasta. Bacteriën en dode huidcellen blijven gemakkelijk zitten onder een kunstgebit, dus het hele slijmvlies waar het gebit op rust moet schoongemaakt worden.

Verzorgen en reinigen van implantaten

Een goede mondhygiëne is van het allergrootste belang, zowel voor als na het plaatsen van implantaten. Voor het dagelijks reinigen en desinfecteren van de implantaten en de opbouw adviseren wij u een schuurmiddel en fluoride vrije pasta te gebruiken, zoals BlueM. Deze is verkrijgbaar online via onze website of aan de balie bij onze praktijk.

Uw kunstgebit 's nachts uit Tijdens het slapen, moeten ook uw kaken rusten. Wij adviseren om uw kunstgebit uit te doen. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen? U kunt ook alleen uw ondergebit uit doen. Hebt u het kunstgebit niet in uw mond? Bewaar het dan in een glas water. U kunt uw kunstgebit ook in een glas gevuld met een reinigingsmiddel bewaren. Spoel het kunstgebit altijd goed af met water voordat u het weer in uw mond plaatst.

Vakantietip!

Gaat u op vakantie en heeft u nog een oude gebitsprothese? Neem deze dan als reserve mee. Mocht er per ongeluk iets met uw huidige kunstgebit gebeuren dat niet (snel) ter plekke gerepareerd kan worden, dan kunt u in ieder geval blijven genieten van de lokale keuken.

0
Feed