Lees hieronder alles over de kosten en vergoedingen die gelden bij Luijten Kunstgebitten Centrum voor Tandprothetiek in Eindhoven en Eersel. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Kosten en vergoedingen
Tarieven
De tarieven in de mondzorg worden vastgesteld door de overheid. De Nationale Zorgautoriteit bepaalt namens de overheid de tarieven en deze zijn voor iedere mondzorgverlener gelijk. Klik hier voor de link om naar de website van de Nationale Zorgautoriteit te gaan.
Facturen
In onze praktijk houden wij ons graag zoveel mogelijk bezig met zorg op maat. Al onze aandacht gaat uit naar u. Wij hebben het factureren en innen van declaraties uitbesteed aan Infomedics, met uitzondering van CZ Zorgverzekering. Klik hier voor meer informatie over Infomedics.
Zorgverzekering & vergoedingen
De rekening van uw gebitsprothese zal bestaan uit een honorarium-deel en tandtechniek-deel. Deze honorariumtarieven en tandtechniektarieven worden in opdracht van de minister vastgesteld door de NZA (Nederlandse Zorgautoriteit).Voor vergoeding van prothetische zorg gelden de volgende algemene regels.
-
Volledige prothese boven, onder of boven & onder
De vergoeding vanuit de basisverzekering bedraagt 75% van de totale kosten. De eigen bijdrage bedraagt 25% van de totale kosten. De eigen bijdrage kan gedeeltelijk tot geheel vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Dit is verschillend per aanvullende verzekering. Zie opmerking over eigen risico.
-
Reparaties en rebasing van een volledige prothese
Reparaties en rebasingen kennen een vergoeding vanuit de basisverzekering van 90%. De eigen bijdrage bedraagt 10%. Zie opmerking over eigen risico.
-
Volledige prothese op implantaten
Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering moet een machtiging afgegeven zijn door de zorgverzekeraar.* Na machtiging is er een vergoeding vanuit de basisverzekering met een eigen bijdrage.
Een volledige onderprothese op implantaten kent een eigen bijdrage van 10%. Een volledige bovenprothese op implantaten kent een eigen bijdrage van 8%. Een tegelijkertijd vervaardigde normale bovenprothese in combinatie met een implantaatgedragen onderprothese kent een samengesteld eigen bijdrage van 17% en 10%. Een tegelijkertijd vervaardigde normale onderprothese in combinatie met een implantaatgedragen bovenprothese kent een samengesteld eigen bijdrage van 17% en 8%.
Voor een reparatie en rebasing van een implantaatgedragen prothese moet er een machtiging zijn afgegeven door de verzekeraar.* Na machtiging is er een vergoeding vanuit de basisverzekering. Een rebasing kent een eigen bijdrage van 10%. Let op! Zie opmerking over eigen risico. -
Kosten immediaatprocedure (noodprothese)
Het kan ook voorkomen dat tweemaal het eigen risico belast wordt, wanneer het plaatsen van de noodprothese (immediaat) en het plaatsen van de normale prothese in twee verschillende kalenderjaren plaatsvindt (uiteindelijk volgt vaak na een noodprothese een definitieve gebitsprothese).
-
Partiële prothese
De kosten van een partiële prothese of frameprothese vallen niet onder de basisverzekering. Deze kosten zijn particuliere kosten. De kosten voor een partiële prothese of frameprothese kunnen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Dit is verschillend per aanvullende verzekering.
Eigen risico en eigen bijdrage
Eigen bijdrage. Voor elke verrichting heeft u een eigen bijdrage. Deze variëren van 8 t/m 25% van de verrichting. De eigen bijdrage kan gedeeltelijk tot geheel vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Dit is verschillend per aanvullende verzekering.
Eigen risico. Het wettelijk eigen risico is een deel van de jaarlijkse zorgkosten die de persoon die de kosten heeft gemaakt zelf moet betalen. Het is bedoeld als drempel om te voorkomen dat mensen overbodig van zorg gebruikmaken. Bron: Nationale zorggids
In 2021 bedraagt het wettelijk vastgesteld eigen risico € 385,-. Bij alle genoemde vergoedingen voor prothetische zorg vanuit de basisverzekering worden deze ten laste gelegd van het wettelijk eigen risico. Daarnaast kan het wettelijk eigen risico vrijwillig verhoogd worden, tegen een lagere basispremie.