Immediaat- en partiële protheses 

Neem contact op

Bij Luijten Kunstgebitten Centrum voor Tandprothetiek in Eersel en Eindhoven specialiseren wij ons onder meer in immediaatprotheses en partiële protheses. Lees hieronder meer over deze prothesevormen en neem contact op voor meer informatie of een afspraak.

Immediaatprothese – eerste gebitsprothese

Een immediaatprothese is uw eerste gebitsprothese. Nadat de tandarts/kaakchirurg heeft besloten uw laatste tanden en kiezen te trekken, verwijst hij u terug naar ons voor het vervaardigen van uw eerste kunstgebit (de immediaatprothese). Voordat uw tandarts/kaakchirurg uw laatste tanden trekt, komt u bij ons in de praktijk en maken wij afdrukken van uw kaken. Deze afdruk fungeert als basis voor het vervaardigen van uw kunstgebit. Bij het vervaardigen van uw kunstgebit houden wij rekening met uw wensen zoals de kleur, de stand en vorm van uw tanden.

Vroeger liepen de mensen voor ze een kunstgebit kregen meestal drie maanden zonder tanden. Dit kan tegenwoordig nog steeds, echter maatschappelijk is dit vaak niet wenselijk. Tegenwoordig wordt het gebit onmiddellijk na het trekken van de laatste tanden en kiezen in de mond geplaatst. U vindt het misschien een vreemd idee dat u een kunstgebit krijgt over de verse wonden. Maar u zult merken dat het kunstgebit als een soort verband op de wonden zit. De dag na het trekken komt u bij ons terug in de praktijk voor nazorg.

Partiële prothese

Bij Luijten Kunstgebitten Centrum voor Tandprothetiek zijn wij tevens gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van partiële gebitsprothesen. U hebt hierin de keuze uit de kunststof plaatprothese (plaatje) of een frameprothese.

De kunststof plaatprothese (plaatje)

Indicatie:

  • Als de resterende eigen tanden en kiezen niet meer voor duurzame restauratie in aanmerking komen

  • Als noodvoorziening

  • Voorloper van de volledige prothese

  • Wanneer er financiële bezwaren kleven aan het maken van een brug of een frameprothese

De kunststof plaatprothese wordt volledig van kunststof gemaakt. Er wordt altijd naar gestreefd om de kunsttanden dezelfde kleur te laten hebben als uw eigen tanden. Wanneer de houvast van de kunststof plaatprothese tegenvalt, kan deze uitgevoerd worden met twee of meer gebogen ankers (haakjes) rond bestaande tanden zodat deze de plaatprothese meer retentie geven.

De frameprothese

Indicatie:

  • Als er enkele voortanden, kiezen of een combinatie hiervan ontbreken

  • Als langetermijnoplossing

  • Als de resterende tanden voldoende sterk zijn om deze constructie te dragen

  • Wanneer het vervaardigen van een brug niet mogelijk is

De frameprothese bestaat uit een metalen frame waaraan zadels met kunstelementen vastzitten. Het frame wordt van een sterke chroomkobalt legering of van gegoten titanium gemaakt.